Zdravím!
Neviem, čím to je, ale môj Minetest beží zvyčajne na menej ako 60 FPS. Niekedy mi to zvláda dobre, ale vo chvíli, keď je v okolí napr. príliš veľa kvetov a rastlín mi FPS padajú pod 40, niekedy aj pod 30. Nemám potuchy, ako to napraviť.
Na Windowse mi to zvláda dobre vykreslovať aj omnoho náročnejšie hry (Metro Exodus, Elite Dangerous,...), ale na Linuxe mi to nechápem prečo nestíha. Aj keď som skúšal spúšťať napr. Metro 2033 cez Wine, tak to nešlo úplne plynulo, ale v niektorých ohľadoch to išlo lepšie ako Minetest.
Vedeli by ste mi niekto poradiť, čo mám spraviť aby mi to išlo dobre? Lebo mám grafickú kratu RTX 4060, ale toto naozaj nechápem. A taktiež mám vždy nastavený na Linuxe režim NVIDIA na požiadanie a hoci som to prepol na NVIDIA (výkonný režim), stále sa to chovalo rovnako.
Používam Linux Mint 22, dual-boot s W11.
Nízké FPS (všetky servery + singleplayer)
-
Re: Nízké FPS (všetky servery + singleplayer)
Zdar,
s ovladači NVIDIA nemám moc zkušeností, takže mohu poradit jen pár obecných věcí, které ti mohou pomoci snížit náročnost Luanti na vykreslování.
Udivuje mě, že to způsobují především květiny, ty by měly být na vykreslení velice nenáročné. Třeba listí v pralese bývá mnohem horší.
A ještě jedna věc mě napadá — používáš v Linuxu nativního klienta pro Linux? Pokud bys spouštěl windowsího klienta přes Wine, může být dalším možným zdrojem problémů to.
s ovladači NVIDIA nemám moc zkušeností, takže mohu poradit jen pár obecných věcí, které ti mohou pomoci snížit náročnost Luanti na vykreslování.
- Zkus hrát Minetest Game v Luanti ve výchozím nastavení (toho se nejsnáze dosáhne dočasným přesunutím minetest.conf někam jinam nebo vytvořením úplně nové, čisté „portable“ instalace). Pokud to pomůže, máš v nastaveních grafiky (míněno nastavení grafiky v Luanti, ne nastavení ovladačů grafické karty) něco, co klade na tvoji grafickou kartu velké nároky, a budeš muset zkoušet, co to je.
- Nároky na vykresování zvyšuje příliš velký dohled (ovládá se přímo ve hře klávesami +/-), zapnutá minimapa, zapnuté dynamické stíny (ty mi dělaly potíže vždy), příliš velký antialiasing, vypnutý mipmaping.
- Pokud nemáš nejnovější verzi klienta (5.10), doporučuji zkusit na ni přejít. Mně to většinou pomohlo k lepšímu grafickému výkonu, ale zažil/a jsem víc jiných hráčů/ek, kteří si stěžovali, že nová verze pro ně byla naopak horší, takže to asi chce vyzkoušet.
Udivuje mě, že to způsobují především květiny, ty by měly být na vykreslení velice nenáročné. Třeba listí v pralese bývá mnohem horší.
A ještě jedna věc mě napadá — používáš v Linuxu nativního klienta pro Linux? Pokud bys spouštěl windowsího klienta přes Wine, může být dalším možným zdrojem problémů to.
Čo sa týka Minetestu, používam normálne flatpak verziu, nie cez Wine.
K tej grafickej karte, používam nvidia driver 550, ktorý by mal najaktuálnejší. Potom mi ponúka ešte jeden, nvidia driver 535, ale ten je starší a potom už len xserver-xorg-video-nouveau.
A s tými rastlinami si nie som istý. Možno to bude aj listami, nielen kvetmi, ale skrátka keď je tam príliš veľa vegetácie, tak mi to jednoducho nerobí dobre.
A nastavenia Minetestu:
Dohľad mám na 420. Max. FPS mám na 70, hoci by mi to dokázalo aj vyššie, ale mne sa to potom nepáči, že je neprirodzene uhladený ten pohyb. FPS keď som prepnutý inde mám 30, mipmaping mám zapnutý, anizotropické filtrovanie zapnuté.
Antialiasing mám na FXAA. Tým FSAA, FXAA som sa nikdy moc nerozumel, vedel by si mi prosím poradiť? Scale antialiasingu mám na 8. A hej, dynamické tiene mám zapnuté, ale mám len medium kvalitu, tieňom som nikdy nedával extra kvality, netreba. A tiež mám zapnutú hmlu a 3D oblaky, ale to je aj predvolene, takže tam by podľa problém nemal byť.
A čo sa týka vezrie, updatujem vždy, keď je dostupný najnovší. A keďže to mám flatpak, tak cez správu aktualizácii by mi to malo ísť samo. Ak sa nemýlim, doteraz to tak bolo.
A potom čo sa týka jednotlivých hier ako Minetest game, VoxeLibre alebo Mineclonia, v ich špecifických nastaveniach som nič nemenil.
Ale aj tak mi to príde zvláštne, že mám RTX 4060, pričom to zvláda aj Metro Exodus, ale s týmto má problém.
K tej grafickej karte, používam nvidia driver 550, ktorý by mal najaktuálnejší. Potom mi ponúka ešte jeden, nvidia driver 535, ale ten je starší a potom už len xserver-xorg-video-nouveau.
A s tými rastlinami si nie som istý. Možno to bude aj listami, nielen kvetmi, ale skrátka keď je tam príliš veľa vegetácie, tak mi to jednoducho nerobí dobre.
A nastavenia Minetestu:
Dohľad mám na 420. Max. FPS mám na 70, hoci by mi to dokázalo aj vyššie, ale mne sa to potom nepáči, že je neprirodzene uhladený ten pohyb. FPS keď som prepnutý inde mám 30, mipmaping mám zapnutý, anizotropické filtrovanie zapnuté.
Antialiasing mám na FXAA. Tým FSAA, FXAA som sa nikdy moc nerozumel, vedel by si mi prosím poradiť? Scale antialiasingu mám na 8. A hej, dynamické tiene mám zapnuté, ale mám len medium kvalitu, tieňom som nikdy nedával extra kvality, netreba. A tiež mám zapnutú hmlu a 3D oblaky, ale to je aj predvolene, takže tam by podľa problém nemal byť.
A čo sa týka vezrie, updatujem vždy, keď je dostupný najnovší. A keďže to mám flatpak, tak cez správu aktualizácii by mi to malo ísť samo. Ak sa nemýlim, doteraz to tak bolo.
A potom čo sa týka jednotlivých hier ako Minetest game, VoxeLibre alebo Mineclonia, v ich špecifických nastaveniach som nič nemenil.
Ale aj tak mi to príde zvláštne, že mám RTX 4060, pričom to zvláda aj Metro Exodus, ale s týmto má problém.
Tak, niečo som poskúšal, ale aj tak o moc môdrejší nie som.
To anizotropické filtrovanie na to malo len minimálny účinok. Viac to ovplyvnil ten dohľad, ale aj tak mám 420 a keď to dám na menej, napr. na 300 tak už to ide dobre, len sa mi to potom zdá málo. Neviem, asi sa budem musieť zmieriť buď s menšími FPS alebo s krátkozrakosťou. XD
To anizotropické filtrovanie na to malo len minimálny účinok. Viac to ovplyvnil ten dohľad, ale aj tak mám 420 a keď to dám na menej, napr. na 300 tak už to ide dobre, len sa mi to potom zdá málo. Neviem, asi sa budem musieť zmieriť buď s menšími FPS alebo s krátkozrakosťou. XD
-
Hlavní problém vidím s dynamickými stíny. Ty jsem zkoušel/a i na hodně výkonné grafické kartě (ale to byla AMD Radeon) a způsobovaly mi tam velké potíže. Nevím, zda je jejich implementace v Luanti tak pokažená nebo čím to je, ale v každém případě doporučuji je vypnout, a pokud to pomůže, snažit se bez nich obejít. Je to sice trochu škoda, funkční stíny by hře přidaly na realističnosti, ale jejich implementace v Luanti mě zatím nepřesvědčila, abych je zapnul/a. Když jsem je teď vyzkoušel/a na počítači, kde hru běžně hraji, na Masarykově náměstí na Českém hvozdu mám FPS 8 (při rozhledu 400 metrů) nebo až cca 16, když snížím rozhled na 100 metrů. To je nehratelné.
Když stíny vypnu, mám na tom stejném místě při rozhledu 400 metrů FPS 22.
Scale antialiasingu 8 min připadne až moc velký. Já používám obvykle 2 nebo ho mám úplně vypnutý (mipmapping ho dokáže do značné míry nahradit), ale pokud Ti nebude dělat potíže s výkonem, nech ho tak. Čím větší scale, tím kvalitnější by výsledný obraz měl být.
Va variantách antialiasingu (fsaa apod.) mám sice určitou představu, ale tam se to hodně liší podle konkrétního hardware (a možná i ovladače), takže doporučuji vyzkoušet všechny tři možnosti (resp. čtyři – vyzkoušet i vypnutý antialiasing) a používat tu možnost, která ti na tvé konkrétní grafické kartě bude nejvíc vyhovovat po vizuální i výkonové stránce. Výsledky se mohou na různých grafických kartách i podstatně lišit.
Když stíny vypnu, mám na tom stejném místě při rozhledu 400 metrů FPS 22.
Scale antialiasingu 8 min připadne až moc velký. Já používám obvykle 2 nebo ho mám úplně vypnutý (mipmapping ho dokáže do značné míry nahradit), ale pokud Ti nebude dělat potíže s výkonem, nech ho tak. Čím větší scale, tím kvalitnější by výsledný obraz měl být.
Va variantách antialiasingu (fsaa apod.) mám sice určitou představu, ale tam se to hodně liší podle konkrétního hardware (a možná i ovladače), takže doporučuji vyzkoušet všechny tři možnosti (resp. čtyři – vyzkoušet i vypnutý antialiasing) a používat tu možnost, která ti na tvé konkrétní grafické kartě bude nejvíc vyhovovat po vizuální i výkonové stránce. Výsledky se mohou na různých grafických kartách i podstatně lišit.
Tiene aj antialiasing som vypol. Už to ide lepšie. Sem-tam to síce ide na 25, ale ide to rozhodne lepšie ako predtým. Ďakujem mockrát za pomoc.